Kultamuseo kerää muistoja Ivalon Kultamiespatsaista

Kultamuseo tallentaa Ivalon Kultamiespatsaiden merkitystä kuntalaisille ja muille sidosryhmille Inarin kunnan toimeksiantamana. Patsaiden suunnittelusta vastasi taiteilija Pauli Lumentie ja ne valmistettiin talkoovoimin 1990-luvun puolivälin tienoilla. Patsaat julkistettiin 1997 ja ne sijaitsevat Ivalossa Hotelli Kultahipun vieressä osoitteessa Petsamontie 1,  99800, Inari.

Kyselyssä voit vastata joko kaikkiin kysymyksiin tai valita haluamasi kysymykset, joihin vastaat.

Kerättäviä muistoja, kokemuksia ja ajatuksia muistomerkistä käytetään kunnalle annettavan merkitysanalyysin tekoon. Henkilötietoja ei kyselyn yhteydessä kerätä, eikä annettuja vastauksia välitetä sellaisenaan eteenpäin, vaan ne toimivat pohjana patsaiden merkityksen kartoituksessa ja tutkimuksessa. Tietoja voidaan tulevaisuudessa käyttää myös Kultamuseon tutkimus- ja näyttelytyön tukena.

Pääset kyselyyn alla olevasta linkistä:

https://forms.gle/R5RgAnVLnNwuoGJb6

Mikäli haluat kertoa aiheesta lisätietoja sähköpostitse tai osallistua aihetta koskevaan haastatteluun, ota yhteyttä osoitteeseen info@kultamuseo.fi

Kiitos osallistumisestasi!

KULTASYMPOSIUM 2024

Kultasymposium järjestetään Kultamuseon auditoriossa torstaina 3.10.2024. alkaen klo 10.00. Sitä ennen on ilmoittautumisen yhteydessä tarjolla aamukahvit alkaen klo 9.30.

Kultasymposiumin teemana on ”Mainareita ja miinoja – Lapin kullankaivu ja toinen maailmansota”. Seminaarissa keskustellaan toisen maailmansodan vaikutuksesta kullankaivuun ja pohjoiseen kulttuuriympäristöön. Kultasymposiumissa käsitellään kulta- ja sotahistorian yhtymäkohtia ja näkökulmat vaihtelevat henkilökohtaisesta historiasta kulttuuriperinnön asiantuntemukseen ja sodan jälkien raivaukseen.

Lähtökahvien jälkeen osallistujilla on mahdollisuus vierailla lähialueen kulta- ja sotahistoriaan liittyvillä kohteilla. Näistä kolme on 200-300m säteellä Kultamuseosta, ja yksi noin 1 km päässä pohjoisen suuntaan. Kiinnostuneet saavat museon infosta tarvittaessa aluekartan, johon kohteet on merkitty. Suosittelemme varautumaan säähän sopivalla vaatetuksella ja maastoon soveltuvilla kengillä.

HUOM! Ohjelmamuutokset mahdollisia!

SYMPOSIUMOHJELMA:

Aika: torstai 3.10.2024 klo 10 eteenpäin

Paikka: Kultamuseon auditorio, Tankavaara

Teema: Mainareita ja miinoja – kullankaivu ja toinen maailmansota

Symposiumin puheenjohtaja: Esko Orava, Kultamuseosäätiön hallituksen jäsen

Osallistumismaksu: 12 EUR, sisältäen kahvittelut ja sisäänpääsyn näyttelyihin

9.30               Aamukahvit ja ilmoittautuminen

10.00             Tervetuloa, symposiumin avaus

                      Puheenjohtaja Esko Orava, Kultamuseosäätiön hallituksen jäsen

10.15             Sotien jäljet kultamaiden maastossa ja ihmisissä

                      Kultahistorioitsija ja kirjailija Seppo j Partanen, puolesta pitää Kultamuseon edustaja

10.30             Sukumme vaiheet: kullankaivun draamaa sota-ajan Lapissa

                      Kullankaivaja ja geologi Antti Peronius, Lapin Kullankaivajain Liitto (LKL)

11.00             Sota ja sen jäljet Lapissa museon silmin

                      Museonjohtaja Hanna Kyläniemi, Lapin maakuntamuseo

11.30             Sotahistorialliset kohteet: inventointi ja merkitys maankäytössä

                      Amanuenssi Juha-Pekka Joona, Saamelaismuseo Siida kulttuuriympäristöyksikkö

12.00         LOUNASTAUKO (omakustanteinen)

13.00             Synkkä kulttuuriperintö, arktisen sodan jäänteet arkeologin silmin

                      Arkeologi Oula Seitsonen, Oulun yliopisto

13.30             Sotahistoriallinen hanke Inarissa

                      Aki Romakkaniemi, Inarin sotahistoriallinen yhdistys

14.00             Raivaustöitä Ylisenvaarassa ja Ivalossa

                      Kapteeni evp. Hannu Oinas

14.30             Loppukeskustelut

14.45             Lähtökahvit

Lähtökahvien jälkeen kiinnostuneilla mahdollisuus vierailla lähialueen kulta- ja sotahistoriallisilla kohteilla. 

SYYSTALKOOT KULTAMUSEOLLA PE-SU 27.-29.9.

Kultamuseon syystalkoot 2024 järjestetään museolla ja museon alueella syyskuun viimeisenä viikonloppuna, perjantaista sunnuntaihin 27.-29.9.

Syystalkoissa tehdään kesän alun talkoiden tehtävät lähes käänteisessä järjestyksessä: valmistellaan ja siistitään museon ulkoalue kauttaaltaan talviteloilleen, vesijohtoja ja kanuunaa unohtamatta. Mutterikämpän järjestely Nurmis-nukkeineen on jokavuotinen perinne. Sisältä löytyy myös tekemistä, ja tavanomaisten syystalkootehtävien lisäksi löytyy jälleen jotain ekstraakin.

Lisätietoja vapaaehtois- ja talkooasioista löydät sivultamme:

https://www.kultamuseo.fi/kultamuseo/vapaaehtoistyo-ja-talkoot/


Kuva: Kaisa Nikkilä

ETSIMME ASIAKASPALVELUPÄÄLLIKKÖÄ

Kultamuseo etsii asiakaspalvelupäällikköä vakituiseen työsuhteeseen.

Kultamuseo on Urho Kekkosen kansallispuiston ja Sompion luonnonpuiston kupeessa sijaitseva kultahistorian erikoismuseo, jonka lähivuosien tavoitteina on kehittyä elävän kullankaivuperinteen ja kullankaivua koskevan keskustelun esittäjänä ja tallentajana. Kultamuseon päärakennuksen pysyvien näyttelyiden lisäksi museolla on ulkomuseoalue, johon on koottu kultahistoriasta kertovia rakennuksia ja koneita eri puolelta Lappia.

Museomme on avoinna ympäri vuoden ja meillä vierailee vuodessa noin 13 000 kullan historiasta kiinnostunutta matkailijaa eri puolilta maapalloa. Suurin osa opastuksistamme pidetään englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja suomeksi. Museopedagogiamme rakentuu kullanhuuhdonnan perusteiden opettamisen ympärille.

Etsimme pieneen, monipuoliseen osaajajoukkoomme englannin- ja ranskankielentaitoista, kullan historiasta kiinnostunutta, yhteistyökykyistä ja helposti innostuvaa asiakaspalvelupäällikköä, jonka vastuualueeseen kuuluvat museon avoinnapito, museon sosiaalisen median ja verkkosivujen ylläpito ja päivitys, opastusten suunnittelu ja matkanjärjestäjäyhteistyö.

Asiakaspalvelupäällikkö vastaa lisäksi museopedagogiamme kehittämisestä, työvuorolistojen teosta sekä kesätyöntekijöiden ohjauksesta ja perehdytyksestä sekä markkinoinnin suunnittelusta ja kehittämisestä. Työ on osittain itsenäistä, mutta sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä museon muun henkilökunnan kanssa.

Tehtävä on vakituinen ja alkaa 1.9.2024 tai sopimuksen mukaan. Tehtävässä on kuuden (6) kuukauden koeaika. Työaika sijoittuu osittain viikonloppuihin. Keskitalvella työaika on ensisijaisesti tiistaista lauantaihin. Noudatamme Museoiden työehtosopimusta. Työaika on 36,25 tuntia viikossa. Palkka määräytyy Museoiden työehtosopimuksen varsinaisen toiminnan vaativuusryhmän 3. mukaisesti. Lisäksi tarjoamme 200 euron liikunta- ja hyvinvointiedun. Museomme sijainnista johtuen oman auton käyttö on välttämätöntä. Tarvittaessa voimme auttaa asunnon etsinnässä.

Lisätietoja tehtävästä antaa hakuaikana ma-pe 9-15 museonjohtaja Anna-Kaisa Ek, anna-kaisa.ek@kultamuseo.fi tai puh. 050 331 2370.

Edellytämme:

  • Vähintään alempaa korkeakoulututkintoa
  • Vähintään vuoden kokemusta vastaavista asiakaspalvelutehtävistä
  • Erinomaista suomen-, englannin- ja ranskankielentaitoa
  • Tietotekniikkataitoja (MS 365)
  • Meta business suiten, WordPressin ja Canvan käytön osaamista
  • Erinomaisia organisointitaitoja, erinomaisia sosiaalisia taitoja sekä tarkkuutta
  • Perustietoa kullankaivusta

Katsomme eduksi:

  • Markkinointiosaamisen ja osaamisen markkinointimateriaalien tuottamisessa
  • Museologian perusopinnot
  • Pedagogisen koulutuksen tai työkokemuksen
  • Muun kielitaidon
  • Kokemuksen työvuorosuunnittelusta
  • Kokemuksen matkailutoimijan STF-merkin edistämisestä                   

Lähetäthän hakemuksen ansioluetteloineen osoitteeseen anna-kaisa.ek@kultamuseo.fi mahdollisimman pian tai viimeistään 29.8.2024. Haastattelemme hakijoita jo hakuaikana. 

ETSIMME MUSEOMESTARIA

Etsimme museomestaria 

Kultamuseo on Urho Kekkosen kansallispuiston ja Sompion luonnonpuiston kupeessa sijaitseva kultahistorian erikoismuseo, jonka lähivuosien tavoitteina on kehittyä elävän kullankaivuperinteen ja kullankaivua koskevan keskustelun esittäjänä ja tallentajana. Kultamuseon päärakennuksen pysyvien näyttelyiden lisäksi museolla on ulkomuseoalue, johon on koottu kultahistoriasta kertovia rakennuksia ja koneita eri puolelta Lappia.  

Etsimme pieneen, monipuoliseen osaajajoukkoomme kullan historiasta kiinnostuvaa, yhteistyökykyistä ja helposti innostuvaa museomestaria, jonka vastuualueeseen kuuluvat museo-objektien säilytysolosuhteista huolehtiminen, näyttelyiden rakennustehtävät sekä kiinteistönhuoltoon liittyvät tehtävät.

Museomestarinamme huolehdit museo-objektien säilytysolosuhteista, seuraat niiden kuntoa ja suunnittelet säilytystä sekä konservointia yhteistyössä kokoelmapäällikön kanssa. Museomestarin vastuulla on kiinteistönhuolto päärakennuksessa ja ulkomuseoalueella vuoden ympäri. Perustyön ohessa museomestari voi halutessaan osallistua yleisötyöhön, suunnitella ja toteuttaa erilaisia projekteja tai ohjata talkootoimintaa.

Lähivuosiemme suuret haasteet tulevat olemaan museon päärakennuksen peruskorjaus, jonka vuoksi niin näyttelyt kuin esinekokoelmakin ovat siirrettävä väistötiloihin ja takaisin paikoilleen uusittuihin tiloihin. Samassa yhteydessä uusimme kaksi perusnäyttelyämme, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa tarvitsemme apuasi.

Tehtävä on meillä uusi ja tehtävänkuva muovautuu tekijänsä näköiseksi, joten tuothan hakemuksessasi rohkeasti esiin osaamisesi. Lisätietoja tehtävästä antaa museonjohtaja Anna-Kaisa Ek, puh. 050 331 2370 tai anna-kaisa.ek(at)kultamuseo.fi, arkisin klo 9-15.

Museomestari palkataan toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Toivomme, että voisit aloittaa jo 1.9.2024 tai joustavasti sopimuksen mukaan. Museomestarin peruspalkka on 2546,29 euroa ja työaika 36,25 tuntia viikossa.

Tarvittaessa voimme auttaa asunnon etsinnässä. Museomme sijainnista johtuen oman auton käyttö on välttämätöntä.

Edellytämme: 

  • Museomestarin koulutus / kirvesmiehen koulutus / kokemus näyttelytuotannosta tai kokoelmahallinnasta / perinnerakennusosaaminen 
  • Tietotekniikkataidot  
  • Omatoiminen ja toimeentarttuva asenne 

Eduksi katsotaan: 

  • Kokemus kiinteistöhuollosta
  • Muu digitaalinen osaaminen 
  • Kiinnostus kullankaivun historiaan  
  • Monipuoliset kädentaidot 
  • Kielitaito 

Mitä tarjoamme: 

  • Vakituisen työpaikan Kultamuseossa Lapin kultamaiden portilla UKK-puiston ja erämaa-alueiden vieressä 
  • Monipuolisen työn, ja mahdollisuuden muokata työnkuvaa omannäköiseksi 
  • Työn osana ammattitaitoista ja innostavaa pientä työyhteisöä 
  • 200 euron liikunta- ja kulttuuriedun 

Hae siis meille töihin!  

Lähetäthän hakemuksen ja CV:n osoitteeseen anna-kaisa.ek(at)kultamuseo.fi mahdollisimman pian tai viimeistään 18.8.2024. Haastattelut pidetään viikolla 35.  

Mainareita ja miinoja -näyttely avattiin 1.7.

Lapin sota alkoi 15.9.1944. Sota jätti jälkeensä poltetun maan.

1930-luvun loppupuolella Lappiin kantautui huhuja levottomista ajoista. Sodanuhasta huolimatta kullankaivu jatkui tiedossa olevilla kulta-alueilla, Tankavaara niistä uusimpana. Talvisota syttyi 1939, ja kynnelle kykenevät miehet joutuivat jättämään kultamonttunsa osallistuakseen talvi- ja jatkosodan pyörteisiin. Lapioiden varressa jatkoivat alueen nuoret, vanhemmat ja naiset silloin kun mahdollista.

Lapin sodan aikana vetäytyvät saksalaiset kylvivät tuhoa koko Lappiin. Rauhan tultua paikalliset palasivat evakosta poltettuun maahan, jossa rakentaminen aloitettiin alusta. Rintamamiehistä moni hakeutui koulujen sijaan pohjoisen metsätyömaille ja kullankaivuun. Lemmenjoen kullan löytyminen 1945 toi osaltaan mahdollisuuden seikkailuun ja toivoa paremmasta huomisesta.

Vaihtuvassa näyttelyssä valotetaan aikaa Lapin kultakentillä ennen toista maailmansotaa, sota-aikaa vaikutuksineen sekä jälleenrakennusaikaa. Painopiste on sota-ajassa sekä sen välittömissä ja myöhemmissä vaikutuksissa kullankaivussa olleiden elämään.

Mainareita ja miinoja on esillä Kultamuseossa 1.7.2024-2.5.2025. Näyttely sisältyy pääsylipun hintaan.

Kultamuseon kesän yleisöopastukset

Avoin yleisöopastus kesän joka tiistai ja perjantai klo 14!

Kesäkuu

Ti. 4.6. 15 min — Pe 7.6. 30 min

Ti. 11.6. 15 min — Pe 14.6. 30 min

Ti. 18.6. 15 min — Pe 21.6. 30 min

Ti. 25.6. 15 min — Pe 28.6. 30 min

Heinäkuu

Ti. 2.7. 15 min — Pe 5.7. 30 min

Ti 9.7. 15 min — Pe 12.7. 30 min

Ti. 16.7. 15 min — Pe 19.7. 30 min

Ti. 23.7. 15 min — Pe 26.7. 30 min

Ti. 30.7. 15 min — Pe 2.8. 30 min

Elokuu

Ti. 6.8. 15 min — Pe 9.8. 30 min

Ti. 13.8. 15 min — Pe 16.8. 30 min

Ti. 20.8. 15 min — Pe 23.8. 30 min

Ti. 27.8. 15 min — Pe 30.8. 30 min

Yleisöopastukselle voi liittyä paikan päällä. Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 henkilöä. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan.

Opastus järjestetään suomeksi ja/tai englanniksi.

Tervetuloa!

!! Tie poikki !!

Tulviva oja on tuonut vettä tielle Tankavaarassa eteläisen liittymän ja ravintola Wanhan Waskoolimiehen välillä. Kultamuseolle reitti on auki eteläisen liittymän kautta. Käänny siis 4-tieltä kuvan Tankavaara-kyltin kohdalta ja seuraa opasteita Kultamuseolle!

Psst! Naapurimme Kultakylä palveluineen on suljettu kevättauolle toukokuun loppuun saakka. Kultamuseolle saapuessa voit kuitenkin pysäköidä myös ravintola Wanhan Waskoolimiehen eteen (saapuminen pohjoisesta liittymästä) ja kävellä kylänraittia pitkin museolle!

Tiellä tulvii
Eteläinen liittymä 4-tieltä katsottuna
Eteläisestä liittymästä tultaessa Kultamuseolle pääsee kääntymällä oikealle. Vasemmalla näkyvä reitti on tulvassa.